Els aitonencs Xavier Ibars i Francisco Bosch aquesta setmana a Aitona al Mirador de Montefiu.

Fruiturisme posiciona Aitona en el panorama català i espanyol

Els aitonencs Xavier Ibars i Francisco Bosch valoren positivament el final de la campanya de la floració dels presseguers en una nova edició marcada per les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia

El projecte de Fruiturisme “ha anat molt bé per posicionar Aitona en el panorama català i espanyol”. Aquesta és l’opinió que comparteixen Francisco Bosch, propietari del mirador de Montefiu, i el pagès i productor Xavier Ibars, dos empresaris d’Aitona que han aprofitat el final de la campanya de floració  per valorar la iniciativa des d’una altra perspectiva.

Ambdós productors creuen que, malgrat la COVID-19, les xarxes socials han estat un bona opció per continuar promovent el projecte: “ens han ajudat a fer-lo arribar a més gent i això és bo, tot i que està clar que es perd la màgia de sentir les olors i de passejar pels camps”.

En aquest sentit, els aitonencs consideren que “gràcies al projecte de Fruiturisme hem passat de ser un poble agrícola que havia passat inadvertit, a fer un bon salt endavant i posicionar-nos en el mapa”.

Un dels punts que fa més especial el projecte de Fruiturisme són les visites guiades, enguany no disponibles a causa de la pandèmia. En aquesta línia, tant Bosch com Ibars opinen que  hi ha una tasca pedagògica molt important a fer: “els turistes que s’apropen a conèixer el procés de floració i recol·lecció de la fruita encara n’han d’aprendre molt”, afirmen.

Les perspectives d’aquesta campanya

De moment, ambdós empresaris es mantenen expectants a l’espera de saber com s’encararà l’inici de la nova campanya de recol·lecció: “els temporers que treballen en les campanyes de València i Múrcia ja fa vint dies que estan trucant per saber quan poden venir cap aquí”.

De cara a futures edicions, els dos aitonencs es mostren optimistes: “esperem que passi la pandèmia i que puguem promocionar el turisme de la fruita durant tot l’any” – afirma el Xavier. “Aquests dos últims anys són de sucre” – conclou el Francisco.