sant joan de carratal fruiturisme aitona 3

Visita lliure a Sant Joan de Carratalà

És un punt de visita obligada per aquells qui visiten Aitona, permet albirar unes fantàstiques vistes panoràmiques de la vall del Baix Segre.

L’ermita de Sant Joan de Carratalà, d’època romànica i absis semicircular, és una construcció dels hospitalers. Es creu que fou construïda sobre una antiga mesquita. Els hospitalers, dins la comanda de Torres de Segre, gaudiren de rendes sobre el castell de Carratalà, avui desaparegut, i d’origen islàmic, coetani del castell d’Aitona.

No és estrany que Sant Joan de Carratalà fos un punt estratègic en el passat, des del capdamunt del turó es controla bona part del Baix Segre, permet albirar unes fantàstiques vistes panoràmiques de la vall de Segre i és especialment atractiu durant la floració dels presseguers i a la tardor, quan es dauren les fulles.

D’estil romànic del segle XIII, és un edifici d’una única nau coberta amb volta de canó de perfil apuntat reforçada per dos arcs torals. A la banda sud s’obre una petita capella de planta rectangular. El ràfec està format per una motllura bisellada suportada per un fris de permòdols llisos, alguns esculturats amb l’escut dels Montcada.
Per Sant Joan, 24 de juny, el poble d’Aitona celebra la festivitat a l’Ermita.

En una elevació propera a l’ermita s’ha documentat una construcció feta de grans carreus corresponent a l’edat del bronze. Les campanyes d’excavació que s’hi han dut a terme han posat al descobert un hàbitat del bronze.