El pantà d’Utxesa

Benvinguts al gran mar blau del Baix Segre, el pantà d’Utxesa.

El pantà d’Utxesa és un embassament petit si el comparem amb els grans embassaments del Pirineu, però presumeix de ser l’únic embassament de Catalunya que no es format per un riu, sinó per un canal, el canal de Seròs, el qual s’alimenta, això sí, del riu Segre. L’embassament és petit, actualment com a conseqüència de l’acumulació de sediments i el creixement de la vegetació té una capacitat màxima de 4hm3, que dista de la inicial de 10hm3.

Encara que sigui un mar d’aigua blava format de manera antròpica, amb els anys s’ha consolidat com un dels espais naturals més importants de Catalunya. A més, és la zona humida de més interès ornitològic a l’interior del país, per la diversitat dels ocells aquàtics, migratoris, sedentaris o bé aquells que es relacionen amb el canyissars. La Generalitat de Catalunya protegí l’espai natural amb la declaració de Reserva Natural de Fauna Salvatge.

Però la singularitat del pantà d’Utxesa també ve donada pels paisatges de secà típics de la plana de Lleida que l’envolten. Són espais àrids que contrasten amb l’extensa làmina d’aigua del pantà, dibuixant d’aquesta manera, uns paisatges difícils de trobar a Catalunya.

A sota us deixem amb una proposta d’itinerari.