Visita guiada al Monestir d’Aviganya

El monestir d’Avinganya, ubicat entre Seròs i la Granja d’Escarp, és el primer monestir trinitari femení de la Península

L’antiga casa trinitària d’Avinganya es troba a dos quilòmetres al sud de Seròs. El nom d’Avinganya prové del senyor àrab Yahya Ibn Ganiya, que al segle XI explotava una fèrtil finca vora el Segre. Arran de la conquesta de Lleida l’any 1149, aquella propietat islàmica va ser lliurada a Pere de Bellvís, el qual va donar Avinganya per crear la primera casa trinitària de la península Ibèrica.

El 1250, Constança de Montcada, germanastra de Jaume I, fundà a Avinganya el primer monestir trinitari femení de la Península. A partir d’aleshores, els Montcada convertiren el monestir en el seu panteó i hi efectuaren importants modificacions.

Més tard, l’orde trinitari va instal·lar una comunitat masculina al monestir. Aquest fet comportaria altres reformes a l’edifici per adaptar-lo a les noves necessitats, entre les quals hi havia la creació d’un noviciat i la construcció del campanar, del claustre i dels edificis laterals, que encara resten en peu i que donen l’aspecte actual a l’antiga casa trinitària.

Telèfon per a visites concertades: 973271500 (Institut d’Estudis Ilerdencs)