poblat de geno

Visita guiada al poblat de Genó

Un viatge als nostres orígens, als primers pobladors de la comarca natural del Baix Segre

El poblat està situat al cim d’un tossal i ocupa uns 1.040 m². Fou descobert l’any 1955, i va permetre delimitar les estructures constructives del poblat i la confecció d’una planta d’aquestes, així com la recuperació de materials arqueològics que situaven el jaciment en els inicis de la darrera fase de l’Edat del Bronze, segle XI aC. Això va suposar l’entrada del poblat en la bibliografia científica com un referent d’aquest període essent un dels poblats més importants de la Catalunya occidental i possiblement de la resta del país.

En el poblat s’han trobat residus de cervesa impregnats en dues grans tenalles, i què van resultar ser les restes més antigues de cervesa a Europa. Per recordar aquesta efemèride, l’any 1998 Cerveses San Miguel S.A. va elaborar una cervesa artesanal a partir d’aquesta fórmula ancestral, a la qual li va donar el nom de Zythos.

El 24 de febrer de 2011, el jaciment de Genó fou declarat bé cultural d’interès local (BCIL), entrant a formar part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Properament s’obriran les reserves per a realitzar-hi visites guiades concertades.